Serious game: top of flop?

IMG_5472

Serious games zijn hip! Deze games zijn vaak meeslepend, uitdagend en leerzaam. Ook in het sociale domein zijn ze erg populair. Serious games zijn leuk om te spelen en kunnen bijvoorbeeld helpen het begrip voor financiële en emotionele situaties te vergroten. Zo kan iedereen zelf ervaren hoe het is om financiële tegenslagen te krijgen. Hoe ga jij om met financiële tegenslagen? Hoe los jij de problemen in de game op? 

Deze kennis helpt mensen en uitvoerende organisaties bij het ontwikkelen van financiële en emotionele vaardigheden. Het helpt duidelijk om de doelgroep beter te begrijpen. Het spelen van een serious game kan directeuren, ministers, wethouders, beleidsmakers, ambtenaren en mensen die in het sociale domein werken nieuwe inzichten geven. Maar als zij het spel uitgespeeld hebben, gaan ze weer verder met hun leven. De game stopt, je sluit de laptop en drinkt nog een borrel na afloop van de training. Thuis zeiden wij altijd, ‘Ze drinken een glas, doen een plas en alles blijft zoals het was’. Maar wij willen samen de wereld een stukje mooier maken. Daarom hoop ik dat we op een gegeven moment zullen zeggen: We drinken een glas, doen een plas en alles blijft NIET zoals het was. De doelgroep blijft namelijk altijd in het spel. En juist die uitzichtloosheid heeft invloed op je beslissingen…

Het leven is geen spel. Het is een serieuze aangelegenheid, waarin we onze verantwoordelijkheden moeten nemen en onze keuzes zorgvuldig moeten overwegen. We kunnen niet zomaar de regels of de realiteit veranderen, zoals in een spel of in de wet. Het is belangrijk om dit verschil te erkennen en bewust te zijn van de impact die we hebben op onszelf en anderen. Onze acties hebben vooral invloed op onze kinderen en op de gezinssituatie. Het leven vereist inzet, hard werken en het nemen van verantwoordelijkheden. 

Het spelen van een serious game is niet genoeg om financiële problemen op te lossen. Mensen met financiële problemen kunnen behoefte hebben aan aanvullende ondersteuning, zoals financieel advies of professionele hulp en emotionele ondersteuning. Het leven is complexer dan een spel. Er zijn talloze factoren en variabelen die invloed hebben op onze ervaringen en resultaten. Succes in het leven is niet altijd gegarandeerd, zelfs als we ons best doen.

Van armoede kun je geen vakantie nemen, of gewoon een nieuw spel starten. Wij kunnen het wel leuker maken, door bijvoorbeeld spelletjes met elkaar te spelen of een goed boek lezen. Tijdens de zomervakantie is er volop gelegenheid om spelletjes te spelen en te genieten van ontspanning. Spelletjes zoals “Speldje” (zo noemen wij Spijkerpoepen) kunnen hier thuis nog steeds voor de nodige lol zorgen. Soms moet je gewoon even schijt hebben aan alles, maar om te winnen moet je ook een beetje geluk hebben! 

Ik wens je ‘n fijne zomer! 

Ciao Ciao Stella 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp