Een ander perspectief….voor 2023?

armoede krijg je gratis, lezingen over armoede

Ben jij in staat op een ander manier de wereld in te kijken? Als iedereen vanuit een ander perspectief zou kunnen kijken, zou de wereld een stukje mooier zijn. Een wereld waarin wij elkaar meer begrijpen en meer respect krijgen voor iedereen! We hebben allemaal ten slotte ons eigen perspectief. Problemen en uitdagingen vanuit een ander perspectief bekijken biedt nieuwe inzichten en nieuwe mogelijkheden voor 2023.

Perspectief is een punt van waaruit iemand naar iets kijkt of waarneemt. Ook het perspectief armoede kun je op verschillende manieren interpreteren. Wat is arm? Wat is rijk? Ben je rijk als je veel geld hebt? Ben je juist rijk als je gezond bent? Of ben je pas echt rijk als je lieve vrienden en familie om je heen hebt?

Vanuit mijn perspectief gezien voel ik mij ontzettend rijk.18 november vierde ik mijn 57e verjaardag en ik ben nog altijd gezond. Ook heb ik het geluk gehad dat mijn lieve moeder 57 jaar in mijn leven was. De laatste jaren van haar leven verbleef zij in een verzorgingshuis in Den Haag. Doordeweeks bezocht ik mijn moeder alleen. In het weekend ging ik samen met één van de kinderen op bezoek bij hun mamagrandi. Dat deed ik met liefde! We dansten samen, ik douchte haar en lakte haar nagels. Het belangrijkste vond ik dat mijn moeder haar waardigheid zou behouden. Vanuit mijn moeders perspectief gezien was juist de beginfase van de ziekte zwaar. De grip kwijtraken over je intellect is verschrikkelijk. De laatste jaren keerde zij steeds meer in zichzelf door de voortschrijdende Alzheimer. Die jaren waren juist voor onze zwaar! Gelukkig bleef onze moeder en mamagrandi altijd verbonden met degenen die ze lief had en haar lief hebben. Ze is in haar leven van blijvende betekenis geweest voor zoveel mensen om haar heen. Onze moeder was een wereldburger, belezen en een intellectuele trotse vrouw. Ik ben zo trots op haar! Haar naam is Jeanette Isabel. Op 31 oktober is zij rustig overleden in het bijzijn van Kick en Pleun en van mij. 

Mijn moeder was een trotse vrouw en ze is vast ook trots op mij. Juist nu ik als professioneel spreker en adviseur ‘armoede krijg je gratis’ het land doorreis met mijn boek onder de arm! Al jaren vertel ik mijn verhaal aan zalen vol geïnteresseerden uit het bedrijfsleven, gemeentelijke- en rijksambtenaren die werkzaam zijn in het  ‘het sociale domein’. Ik vertel hen over de Participatiewet. Vanuit het perspectief van mensen die zelf in de bijstand zitten voelt deze wet als een gevangenis. Het recht op een net-niet-genoeg-inkomen is gebonden aan een oerwoud vol regels. Ik sprak over armoede voor Koningin Maxima, de Amsterdamse wethouders Marjolein Moorman en Rutger Groot Wassink, de directeur van het Nibud Arjan Vliegenthart, maar ook voor vele andere ambtenaren en hoogwaardigheidsbekleders. Als dank kreeg ik meestal een bosje bloemen! Mijn verhaal mocht ik ook steeds vaker vertellen op televisie en radio. Er verschenen regelmatig interviews in tijdschriften als Margriet en in de kranten zoals NRC Media. In 2019 besloot ik daarom een boek te schrijven: ‘Armoede krijg je gratis’. Dit boek kon ik in 2021 zelf uitgeven dankzij een crowdfunding-actie. En het werd een succes. Meer betaalde uitnodigingen om te spreken volgden en een tweede druk van het boek is onderweg. 

Als  ZZP-er wil ik nu uit de Bijstand voor zelfstandigen komen, maar dat valt niet mee. Het betreft het Besluit bijstandverlening zelfstandigen
Je leest het verhaal hier in MUG Magazine. ‘Het doolhof van een ZZP-er in de bijstand ‘ Zoals Gerard Sangers altijd zegt: ‘Te gek voor woorden!’ En dat is het. 

Net als  mijn moeder ga ik altijd met opgeheven hoofd verder en ben ik vastbesloten mij verder te ontwikkelen. Ook wil ik in 2023 andere mensen vanuit een ander perspectief Nederland laten zien, maar vooral mensen inspireren. Zo maken wij samen de wereld een stukje beter voor iedereen.  
Voor nu wens ik je alvast fijne feestdagen en heel veel goeds in 2023!

Ciao Stella de Swart. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp